7.01.2020 г.

Земя, заразена сте с хора. Не ви остава много . . . Съжалявам!


Австралия горяла. Ами ще гори. Нали ние я запалихме. Ние Земята запалихме още преди много години и сега дойде времето да си поемем последиците. Бях решил да остана пас, но имам желание да кажа някои неща.
И както в заглавието и тук бих го казал: "Земя, заразена сте с хора. Не ви остава много . . . Съжалявам!". Това би чула, ако беше човек отиващ на лекър за преглед. Ние сме такива по природа, а икономиката, финансите, индустриялната революция и глобализацията ни направиха чудовища.
Ноо нека първо споделя нещо друго. Важно за мен и до някъде определящо този сценарий. От няколко дни гледам всеки споделя едни постове и снимки на Австралия. Стадният принцип, движи много от хората и нещо появило се в социалните мрежи се разпространява конвейрно. Ей ма на и мене, овчицата реших да пиша за Австралия.
Аз. обаче, съм сигурен. че повечето даже идея си нямат къде е това място.  Ама така си е, моля ви се. Аз видях с очите си как на карта от 10 човека 2ма знаеха къде са огромни площи като Арабски п-ов, Гренландия и същата тази Австралия.


Та, Австралия е най-малкият континент на Земята (нашата планета).  Разположен е изцяло в южното и източно полукълбо. На юг и запад континентът граничи с Индийския океан, а на изток – с Тихия океан. Държавата и тя се казва така, но тя е политическо образование и любопитно е че е единствената държава заемаща изцяло един континент. В Австралия живеят (или поне живяха) коалите и кенгурутата. Местните са аборигени а белите там са заселени някога каторжници и затворници от Холандия и Англия. Австрия и Австралия са различни неща, моля ви да не бъркате. Пожар в Австрия няма. Австрия е в Европа.

И след образователната вметка, да се върнем на темата. Надявам се човеците да осъзнаваме, какво става. Надявам се поне сега да се покажем, че сме най-интелигентния вид на тази планета!
Нашият дом гори. Да апартаментчето с 4 стени не гори, но Земята . . . умира. Този пожар всъщност е прашинка в сравнение с това, което сме сторили на тази планета. За последните 20 години Земята е променила облика си благодарение на човешката дейнсот в големи мащаби. Амазонските вечнозелени гори са с 1/3 по малко от преди 20 години, Бариерният риф (отново намиращ се в Австралия) е на 80% мъртав, Гренландия е загубила почти 40% от ледниковата си покривка, полярните мечки са принудени да плуват с километри за да мигрират малко по на юг от далечните северни ловни полета. Плуват на места, където някога са ходели по дебел с метри лед. Озоновата дупка е тъпотия, с която манипулираха някога народа. Всъщност реалните проблеми са тук на земята, а не някъде там в Стратосферата (един от горните слоеве на атмосферата).
Защо гори Австралия обаче. Защото тези климатични промени за които говорим вече години наред, но никой не взема на сериозно, всъщност са факт. Австралия отбеляза рекорни температури това лято (там сега е лято) като максималните минаха 50'С с което счупиха рекордите от 1960. Тук една вметка трябва да се направи. Тогава 50,7'С е била рекордната температура, но в пустинята Симпсън, а сега темературата стигна 50 в Порт Огъста и Камбера.
Тръмп до скоро обясняваше как, глобалното затопляне било глупости. Путин нападна малката Грета и я обвини че не е живяла достатъчно за да говори така. Ама извинете, тя вижда света много по реално господа държавни лидери. Защото ако вие имате къде да избягате при евентуален апокалиптичен сценарий, то ние обикновените люде нямаме. Ето сега в Австралия много хора са без дом и загинаха . . . много животни (няма да казвам цифрата, че е ужасна. Можете да я проверите в интернет. Има много нули след първата цифра)
Мога да пиша много, много неща още но сякаш няма смисъл. Димната завеса и ароматът на козина, дървесина и плът, надявам се да отрезвят човечеството. Надявам се да осъзнаем какво се случва. Ние сме видът, унищожил най-много естествени земни феномени и образования. Изтребили сме най-много животински и растителни видове и сме променили ландшафта в сериозни размери.
Не сме богове. Не сме нищо повече от леопардите и вълците, слоновете и тигрите, гущерите и паяците. Избиваме се един друг. Ползваме ресурс, докато не свърши и после се местим на ново място, но ако ресурса на земята свърши, какво ще правим. 7 милиарда, как ще ги изместим някъде на друга планета? Кога ще започнем ние хората от масите, от обществото, да мислим и да виждаме реално нещата. Гледаме глупави сериали и риалитита и сме забили поглед в смарт устройствата си без да мислим, какво се случва всъщност с нашият свят. Слепи сме за реалните проблеми. искаме да нахраним кучето пред блока или да дадем на просещият 1 лев и мислим, че правим велико дело. Да добро е, но когато цял ден си карал автомобила си, изхвърлил си днес няколко фаса по земята и си купил няколко стоки в найлонови пликове . . . какво като си дал лева или кокълче на кучето пред вас?
Всеки иска да му е удобно, да си ползва петролни продукти и иска от чистотата да сменят по често контейнерите, а никой не мисли как да редуцира отпадъка си. Е вече няма нужда, късно е. Земята умира! Тежко на децата и внуците ни!

Няма коментари:

Публикуване на коментар